Palkovics_Laszlo_SZTE_MK_eloadas

A mérnökképzés fejlesztése a „Tudás-régióban” címmel tartott előadást Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az SZTE Mérnöki Karán


Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, kormánybiztos 2017. december 08-án A mérnökképzés fejlesztése a "Tudás-régióban" címmel tartott előadást az SZTE Mérnöki Karán. Nemzetközi összehasonlítás után a hazai felsőoktatás kihívásait tekintette át és a köznevelési célokat vázolta fel. A felsőoktatási célok között említette a műszaki képzési területén az alapképzések és mesterképzések szerkezeti felépítésének megújítását. Az SZTE és az ELI Science Park kapcsolatának felvázolásában megemlítette az SZTE tudományos és innovációs szerepének fontosságát.

Palkovics László

Dr. Palkovics László az SZTE mint a tudományos-innovációs központi mag céljai között tartja számon a kutatási és fejlesztési erőforrások koncentrálását, a társadalmi és gazdasági környezettel való folyamatos együttműködést, a vállalkozói szemlélet erősítését a hallgatók és a kutatók körében, a tudásmegosztást, azaz tudásparkok és központok létrehozását, a nemzetközi kutatási hálózatokhoz való csatlakozást, a korszerű oktató, oktatástechnikai és hallgatói szolgáltatásokat, és nem utolsó sorban a képzések tartalmi és módszertani fejlesztését (kiemelten a műszaki és informatikai képzésekben).


Előadásában kiemelte, hogy az ELI Science Park fejlesztései kapcsolódnak az egyetem oktatási, kutatási, és fejlesztési tevékenységéhez. Műszaki, Technológiai és Innovációs Központ: műszaki-informatikai képzési terület bővítése, valamint a tervezett szakokhoz kapcsolódóan jelentős mértékű humán erőforrás, eszközpark-, illetve labor/műhely-fejlesztés. Járműipari Kompetencia Központ: komplex, az elektromobilitás korszakának kihívásaira fókuszáló járműipari (oktatási, kutatás-fejlesztési és méréstechnikai) centrum. Inkubátorház: innováció-vezérelt startup és spin-off vállalkozások alapítását és működését ösztönző fejlesztés.


A képzési struktúra váltásának eredményei mind az SZTE, mind a Tudás-régió számára előnyöket fog jelenteni a közeli jövőben.


Tudás-régió: tudas-regio

  • Egyedülálló tudományos-innovációs központ jön létre
  • Szeged-Hódmezővásárhely növekedési zóna, mint Európa meghatározó régiója
  • Hiánypótló képzések indítása
  • Specializált gép- és járműgyártás, elektromobilitás fejlesztése
  • Új vállalkozások és vállalkozási területek megjelenése