NKA_logo_1170x430

„KAPCSOLÓDJ BE A KÖZVETÍTÉSBE!”

alkotói támogatás hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok számára 


Az Emberi Erőforrások Minisztere hátrányos helyzetű (elsősorban roma) fiatalok számára, média témában alkotói támogatásra pályázati felhívást tesz közzé.


Pályázati cél: Az alkotói támogatás célja, hogy hátrányos helyzetű/roma fiatalok ismeretet szerezzenek a média világában, hozzájárulva ezzel a fiatal, leendő roma értelmiségi személyes és szakmai fejlődéséhez, az identitásuk megerősítéséhez.


Pályázati feltételek: a pályázó az NKA portálján a regisztrációt megtette.

A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

A támogatás forrása: a 2016. évi XC. törvény Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről, LXVII. Nemzeti Kulturális Alap fejezet.


Felhívjuk pályázóink figyelmét:

  • „Média világának” megismertetését az MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a budapesti székhelyén biztosítja.
  • Az alkotói időszak alatt a támogatásban részesített pályázó köteles együttműködni az MTVA-val a gyakorlat megszerzése céljából, továbbá köteles az MTVA által meghatározott időben és gyakorisággal (hetente 4 alkalommal, alkalmanként 10 órában) a gyakorlat helyszínén megjelenni.
  • A támogatás folyósítása – időarányosan – havi rendszerességgel történik.
  • Az MTVA a támogatott gyakorlaton való rendszeres részvételéről háromhavonta igazolást állít ki az EMET – NKA Igazgatósága része.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg: 20.000.000 Ft a miniszteri keretből.

Igényelhető támogatás: 200.000 Ft/fő/hónap, maximum 2.400.000 Ft

Maximális támogatási intenzitás mértéke: legfeljebb 100%


Pályázók köre: Pályázatot nyújthat be

  • 18 és 30 év közötti,
  • legalább középfokú végzettséggel rendelkező magánszemély

A pályázónak a fentiek mellett a pályázat benyújtásakor az alábbi feltételeknek is meg kell felelnie:

  • magyar állampolgárság,
  • magyarországi lakóhely,
  • büntetlen előélet,
  • hátrányos helyzetű vagy a családban (egy háztartásban élők) az egy főre jutó havi jövedelem összege nem éri el a minimálbér 50%-át,
  • roma származás előnyt jelent.

Pályázat benyújtására nem jogosult:
Nem pályázhat az, aki központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban/alkotói támogatásban (az NKA alkotói támogatása, illetve az NKA más, ösztöndíj jellegű támogatási formái is ide tartoznak) részesül a támogatási időszak alatt.

Jelen támogatásban évente maximum 8 fő részesülhet.

A pályázati cél megvalósításának időtartama: 2017. június 1.–2018. május 31.

Finanszírozás módja: a 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 78. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a költségvetési támogatás folyósítására a beszámoló, vagy részbeszámoló elfogadását követően kerülhet sor, azonban a jogszabály lehetőséget biztosít a beszámoló elfogadása előtt támogatási előleg folyósítására.

A támogatási időszak első három hónapjára esedékes támogatás összege havonta támogatási előlegként kerül átutalásra a támogatott részére. A további támogatási részletek kiutalását az EMET NKA Igazgatósága az MTVA által kiadott igazolást követően kezdeményezi. Az Igazolásnak tartalmaznia kell a támogatott médiagyakorlaton való rendszeres részvételét.


Nevezési díj összege/mértéke: A pályázó nevezési díj címen 2000 Ft-ot, amely magában foglalja a 27% áfát, köteles befizetni a pályázat benyújtásával egyidejűleg az NKA-portálon a Pályáztatás/Miniszteri pályázatok/Pályázati tudnivalók „Nevezési díj” pontban leírt feltételeknek megfelelően.

A nevezési díj megfizetésének elmulasztása, illetve az előírtnál alacsonyabb mértékű teljesítése a pályázat érvénytelenségét vonja maga után! A nevezési díj a döntés eredményétől függetlenül nem kerül visszafizetésre!

Saját forrás biztosítása: A pályázó részére kötelező saját forrás biztosítását és igazolását a kiíró nem írja elő.

Támogatás az alábbi kiadási jogcímre igényelhető:

  • alkotói támogatás

A jogcímet a pályázati adatlap költségkalkulációjában a 4. pont 4.1.1. személyi jellegű költségek sorában kell feltüntetni, az összeg járulékokat nem tartalmazhat.

Más jogcímre támogatás nem igényelhető.


Pályázati adatlap 7. pontjához feltöltendő mellékletek:

  1. önéletrajz,
  2. motivációs levél,
  3. középfokú végzettséget igazoló bizonyítvány,
  4. igazolás médiaismeretről/a médiában eltöltött gyakorlatról, amely az elbírálásánál előnyt jelent,
  5. idegennyelv-tudást igazoló dokumentum (pl. nyelvvizsga bizonyítvány, középiskolai bizonyítvány), amely az elbírálásánál előnyt jelent,
  6. erkölcsi bizonyítvány,
  7. nyilatkozat hátrányos helyzetről,
  8. egyéb dokumentum (pl. önkéntes nyilatkozat roma származásról),
  9. nevezési díj befizetést igazoló postai utalvány vagy a banki átutalási bizonylat másolata,
  10. számlavezető pénzintézet igazolása a számlavezetésről (bankszámlakivonat, bankszámlaszerződés is megfelelő, amennyiben a dokumentum a bankszámlaszámot és a pályázó/lebonyolító megnevezését is tartalmazza).



Tájékoztatjuk pályázóinkat, hogy a pályázati adatlap 7. pontjához szükséges feltölteni a pályázathoz kapcsolódó valamennyi dokumentumot „pdf” formátumban (fájlnév: ékezetek nélkül), amelyeket jelen pályázati felhívás előír, illetve azon további dokumentumokat, melyeket a pályázó egyéb mellékletként pályázatához fel kíván tölteni (pl. egyéb melléklet, pénzügyi lebonyolító nyilatkozata).

Ha a pályázati felhívásban előírt melléklet nem áll rendelkezésre a pályázat benyújtásakor, vagy az adott pályázathoz nem kíván egyéb mellékletet, lebonyolítói nyilatkozatot csatolni, azt ezen mellékletek legördülő menüből való kiválasztása után az Indoklás elnevezésű mezőben indokolni szükséges.

Felhívjuk pályázóink figyelmét, amennyiben lebonyolító igénybevételével kerül sor pályázat benyújtására, a lebonyolítói nyilatkozatot a pályázati adatlap 7. pontjában csatolni szükséges.  

A lebonyolító nyilatkozata minta letölthető az NKA-portál Pályáztatás/Miniszteri pályázatok/Lebonyolító nyilatkozata menüpontból.


A felhívás által előírt mellékleteket az alábbi módon tudja feltölteni:
Az előírt mellékletekből, mellékletenként (!) egy-egy „pdf” fájlt kell készíteni. A feltöltés előtt mindig végezzen ellenőrzést, hogy a „pdf” állományok visszaolvashatók-e. Amennyiben a dokumentumok olvashatatlanok, az a pályázat érvénytelenségét okozhatja!

Szkennelés során törekedjen a legkisebb képfelbontás (állományméret) elérésére.

A legnagyobb feltölthető állományméret: 10 MB.


Nevezési díj megfizetésének rendje:
A nevezési díjat banki átutalással (átutalási megbízáson/elektronikus utalással), vagy postai (rózsaszín) csekken kell az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 10032000-01451461-00000000 pénzforgalmi jelzőszámú számlára teljesíteni.

Az átutalási megbízáson, vagy elektronikus utalással kezdeményezett fizetés esetén a befizetést igazoló bizonylat közleményrovatában kérjük feltüntetni a pályázati adatlap jobb felső sarkában lévő „adatlap-azonosító” (A…….. N………. ) számot és az altéma kódszámát, továbbá az átutalási megbízás közleményrovatának végétől számított 7. pozícióban a # jelet, valamint az utolsó 5 pozícióban az 1B402 kódot.

Kérjük, mielőtt befizetését kezdeményezné, olvassa el figyelmesen az NKA-portálon a Pályáztatás/Miniszteri pályázatok/Pályázati tudnivalók menüpontban leírtakat.

Valamennyi, a nevezési díjra vonatkozó információ megtalálható a részletes tájékoztatóban, az NKA-portálon a Pályáztatás/Miniszteri pályázatok/Pályázati tudnivalók menüpontban.


Az elbírálás szempontjai:

  • a pályázó szakmai alkalmassága (médiában szerzett eddigi ismerete),
  • a pályázó céljai, motivációs levelének tartalma

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

  • társalgási szintű, idegen nyelvtudás,
  • legalább alapfokú médiaismeret és/vagy legalább egy hónapos médiagyakorlat,
  • roma származás.

Elszámolásra vonatkozó előírások:
Online módon benyújtott pályázat esetében a pályázat elszámolását az NKA-portál Felhasználói fiók menüpontba belépve, az adott pályázatnál az Elszámolás benyújtása link alatt nyújthatja be.

Szkennelés során törekedjen a legkisebb képfelbontás (állományméret) elérésére. A legnagyobb feltölthető állományméret pénzügyi elszámolás esetében 1 MB, szakmai beszámoló esetében 10 MB.

Támogatott pályázat esetén a szakmai beszámolónak tartalmaznia kell:

  • a pályázati program megvalósulásáról szóló maximum 3 oldal terjedelmű szöveges összefoglalót,
  • az alkotói támogatás ideje alatt a médiumoknál szerzett tapasztalatok alapján készült szakmai anyagokat (interjúk, riportok, hang- és képfelvételek stb.) postai úton, digitális adathordozón az EMET NKA Igazgatósága postacímére.

Támogatott pályázat esetén a pénzügyi elszámolásnak tartalmaznia kell:

Lebonyolító igénybevétele nélküli pályázat esetében:

  • a támogatott által feltöltött nyilatkozatot arról, hogy az alkotói támogatást mely adóévek személyi jövedelemadó bevallásaiban szerepelteti.

Lebonyolítóval rendelkező pályázat esetében:

  • a támogatott által feltöltött nyilatkozatot arról, hogy az alkotói támogatást adóévek személyi jövedelemadó bevallásaiban szerepelteti, továbbá feltöltve azokat a pénzügyi bizonylatokat, amelyek igazolják, hogy a Lebonyolító a Támogatott részére átadta a támogatási összeget.


További információ a NKA honlapján érhető el: http://www.nka.hu/palyaztatas/miniszteri_palyazati_felhivasok/kapcsolodj_be_a_kozvetitesbe_170322