Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar

6724 SZEGED, Mars tér 7.

Tel.:  (62) 546-000, 546-551
Fax:   (62) 546-003, 546-008, 546-501
e-mail: dekan@mk.u-szeged.hu

térkép: jpg | pdf
elérhetőség
Közbeszerzés fogalma

A közbeszerzés fogalmát egy laikus és egy jogi meghatározással írhatjuk le:

Laikus definíció:

„A közbeszerzés a különféle szolgáltatások és fogyasztási cikkek költségvetési szervek által történő beszerzését jelenti.” Ezen beszerzések közös jellemzője, hogy a finanszírozás közpénzekből történik és sokszor igen jelentős értékűek a megrendelések. (forrás: www.euportal.hu).

Jogi definíció:

A közbeszerzési eljárás olyan törvény által szabályozott eljárás, amelyet az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek (közvetlen vagy közvetett közpénzfelhasználók) visszterhes szerződés megkötése céljából meghatározott tárgyú és értékű beszerzések megvalósítása érdekében kötelesek lefolytatni. Némi leegyszerűsítéssel: a közbeszerzési eljárás a közpénzfelhasználók formalizált szerződéskötési rendje. (Ptk.: a szerződés az ajánlat elfogadásával jön létre – a közbeszerzés ennek egyfajta rendje).

A fenti meghatározásokból következik, hogy a közbeszerzés során gazdasági tárgyú döntések jogi megalapozása történik meg. Éppen emiatt a közbeszerzési referens képzés gerincét gazdasági és jogi ismeretek képezik.

A közbeszerzési referens képzésnek különleges hangsúlyt ad az a sajátosság, hogy a kormányváltás után, most napirenden van a közbeszerzési törvény átalakítása.

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:

Emlékezz rám!

Keresés

Hírlevél