Prof. Dr. Keszthelyi-Szabó Gábor

Frissítve: 2017. 09. 15.


Prof. Dr. Keszthelyi-Szabó Gábor DSc. Rector Emeritus



 Születési hely:


Karcag


 Születési idő:


1953. április 16.


 Munkahelyi cím:


6724 Szeged, Moszkvai Krt. 9.


Munkahelyi telefon:


+36-62-546-549


 E-mail:


szabog [kukac] mk [pont] u-szeged [pont] hu



Foto2017

 

teljes publikációs lista letöltése

 

 

 

 

Legfontosabb publikációk

 

Keszthelyi-Szabó Gábor

egyetemi tanár

az MTA doktora

Rector Emeritus

 

 

 

  1. Sándor Beszédes, Lajos Ludányi, Gábor Szabó, Cecilia Hodúr.

Microwave enhanced biodegradability of meat processing wastewater sludge

ENVIRONMENTAL ENGINEERING AND MANAGEMENT JOURNAL 16:(1) pp. 149-155. (2017) Link(ek): Egyéb URL, REAL, SZTE Publicatio, WoS

 

  1. S Beszédes, P Veszelovszki, B Lemmer, L Ludányi, G Keszthelyi-Szabó, C Hodúr

CORRELATION BETWEEN DIELECTRIC PROPERTIES AND AEROBIC BIODEGRADABILITY OF MEAT PROCESSING SLUDGE

HUNGARIAN AGRICULTURAL ENGINEERING (28) pp. 44-47. (2015) Link(ek): DOI, REAL, Egyéb URL, Teljes dokumentum, SZTE Publicatio

 

  1. G Keszthelyi-Szabó, P Veszelovszki, S Beszédes, C Hodúr

Investigation of the relationship between the dielectric properties and biodegradability of meat processing wastewater sludge

In: A Mendez-Vilas (szerk.)Book of Abstacts EMR-2015 The Energy & Materials Research Conference. Konferencia helye, ideje: Madrid, Spanyolország, 2015.02.25-2015.02.27. Madrid: p. 25. Link(ek): Teljes dokumentum, Egyéb URL

 

  1. Sándor Beszédes, Zsuzsanna László, Gábor Szabó, Cecilia Hodúr

Effects of microwave pretreatments on the anaerobic digestion of food industrial sewage sludge.

ENVIRONMENTAL PROGRESS & SUSTAINABLE ENERGY 30:(3) pp. 486-492. Paper ep.10487. p. 6 (2011). IF: 0.860

 

  1. Beszédes S., Ludányi L., Ábel M., Hodúr C., Szabó G.

Microwave enhanced biodegradability of food processing wastewater sludge. Book of Abstracts of IWA Regional Conference on Wastewater Purification & Reuse 2012., 28-30.03.2012, Heraklion, Crete, Greece., 63p., ISBN 978-960-99889-2-6.

 

  1. Beszédes S , László Z , Horváth Z H , Szabó G, Hodúr C

Comparison of the effects, of microwave irradiation with different intensities on the biodegradability of sludge from the dairy and meat industry 1016/j.biortech.2010.08.121.

BIORESOURCE TECHNOLOGY 102:(2) pp. 814-821. Paper doi: 10.1016/j.biortech.2010.08.121. (2011). IF: 4.365* Független idéző: 5 Összesen: 5

 

  1. Sz Kertesz, S Beszedes, Zs Laszlo, G Szabo, C Hodur

Nanofiltration and reverse osmosis of pig manure: Comparison of results from vibratory and classical modules.

DESALINATION AND WATER TREATMENT 14: pp. 233-238. Paper doi: 10.5004/dwt.2010.1076. (2010). IF: 0.752 Független idéző: 1 Összesen: 1

 

  1. Zs László, Sz Kertész, S Beszédes, Zs H Hovorka, G Szabó, C Hodúr

Effect of preozonation of the filterability of model dairy waste water in nanofiltration.

DESALINATION 240: pp. 170-177. (2009). IF: 2.034 Független idéző: 5 Függő idéző: 3 Összesen: 8

 

  1. Hodúr C , Kertész Sz , Beszédes S , László Zs , Szabó G

Concentration of marc extracts by membrane techniques.

DESALINATION 241:(1-3) pp. 265-271. (2009). IF: 2.034 Független idéző: 5 Összesen: 5

 

  1. Sz Kertész, Zs László, E Forgács, G Szabó, C Hodúr

Dairy wastewater purification by vibratory shear enhanced process.

DESALINATION AND WATER TREATMENT 35: pp. 195-201. (2011). IF: 0.752

 

  1.  Sz Kertész A Szép J Csanádi G Szabó, C. Hodúr

Comparison between stirred and vibrated UF modules IF:0,752.

DESALINATION AND WATER TREATMENT 14: pp. 240-246. (2010). IF: 0.752

 

  1. Szabó G

Theoretical and Experimental study of Agglomeration-Ddrying of Food Powders in Vibro-Fludized Bed by Microwave-Convection Method.

IN: INTERNETIONAL CONFERENCE ON PARTICAL ASPECTS OF PARTICLE TECHNOLOGY: HUN-PRA-PARTEC. BUDAPEST, MAGYARORSZÁG (2001). pp. 343-346.

 

  1. Szabo G, Rajko R, Hodur C

Combined energy transfer by microwave-convective drying of agriculture materials.

HUNGARIAN AGRICULTURAL ENGINEERING 11: pp. 23-25. (1998). Független idéző: 9 Függő idéző: 1 Összesen: 10

 

  1. Rajko R, Szabo G, VidalValverde C, Kovacs E

Designed experiments for reducing antinutritive agents in soybean by microwave energy.

JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY 45:(9) pp. 3565-3569. (1997)

IF: 1.502 Független idéző: 23 Függő idéző: 2 Összesen: 25

 

 

 

FONTOSABB PUBLIKÁCIÓK

 

R. Rajkó, G. Szabó, C.Vidal–Valverde, E. Kovács (1997): Designed Experiments for Reducing Antinutritive Agents in Soybean by Microwave Energy. J.Agric. Food Chem. 45. pp. 3565–3569.

 

G. Szabó, R. Rajkó, C. Hodúr (1998): Combined Energy Transfer by Microwave-Convective Drying of Agriculture Materials. Hung. Agric. Eng. Vol. 11. 23-25.

 

Szabó, G., Rajkó, R., Kovács, E., Vidal-Valverde C. (1998): Optimisation of Microwave Treatment for Reducing Enzyme Activity of Soybean. In "Proceedings of the international symposium on applications of modelling as an innovative technology in the agri-food chain" 29 November - 2 December, Wageningen, The Netherlands., Edited by: L.M.M. Tijskens., M.L.A.T.M. Hertog. Published by ISHS, Leiden, The Nederlands.(ISBN 90 6605 940 0) Acta Horticulture, Volume, 476, pp. 141-149.

 

G. Szabó, R. Rajkó, R., C. Hodúr (1998):Agglomeration-Drying by Microwave. Bulletins for Applied Computer Mathematics. BAM – 1532/’98 – LXXXVI –A p. 215-223.

 

G. Szabó., K. Rigó (2000): Agglomeration-Drying of Food Powders by Combined Microwave/Conventional Energy Transfer in Vibro-Fluid Layer. 3rd Israeli Conference for Conveying and Handling of Particulate Solids. The Dead Sea, Israel. May 29-June 1, 2000. Proceedings Volume 1. 2.20-2.28 pp.

 

Szabó, G. (2001): Theoretical and Experimental Study of Agglomeration-Ddrying of Food Powders in Vibro-Fludized Bed by Microwave-Convection Method. Internetional Conference on Partical Aspects of Particle Technology. HUN-Pra-PARTEC. Budapest, 21-24 August. Proceedings pp. 343-346.

 

K. Rigó., G. Szabó, J. Téren, J. Varga (2001): Application of Microwave-Assisted Ergosterol Extraction (MAE) Method to Assess Fungal Contamination in Plant Products. EUROFOODCHEM XI. Norwich Research Park. Biologically-Active Phytochemicals in Food. Edited by: W. Pfannhauser, G.R. Fenwick & S. Khokhar (ISBN 0-85404-806-5) pp. 253-255.

 

Szabó, G., Rajkó, R., Neményi, M., Hodúr, C. (2002): Modelling of Combined Hot-air Convective and Microwave Drying of Mushroom (Agaricus Bisporus). International Drying Symposium. IDS’2002. Beijing, August 27-30. China. Drying 2002. Edited by: C.W. Cao., Y.K. Pan., X.D. Liu., Y.X. Qu. Series Editor: A.S. Mujumdar. Volume A pp. 319-326.

 

G. Szabó., L. Ludányi., R. Rajkó., E. Forgacs. (2003): Recent Developments of Combined Microwave-assisted Hot-Air Vibrfluidised Bed Dryer with Homogenius Distribution of Electromagnetic Field. 4th International Conference for Conveying and Handling of Particulate Solids. 2. pp. 13.31-13.36.

F. Eszes, R. Rajkó, G. Szabó (2005): Determination of thermal parameters under industrial conditions. Hungarian Agricultural Engineering. N0

18/2005. pp. 26-28.

 

J., Fenyvessy, G. Szabó (2005): Increasing the duration of products with microwave heat-treatment. 6th

 International Multidisciplinary Conference. North University of Baia Mare, 2005. May 27-28. Vol. 1. pp.183-188.

 

R. Rajkó, F. Eszes, G. Szabó (2006): Rapid method for moisture content determination of foods using microwave treatment. 15th International Drying Symposium (IDS 2006). Budapest, Hungary, 20-23 August 2006. CD-ROM. Edited by I. Farkas. Series Editor A.S. Mujumdar

 

Eszes, F., Rajkó, R., Szabó, G. (2006): Comparison of heat treatment calculations using thermal diffusivity determined from chemical compositions. CHISA Congress Prága. 17th International Congress of Chemical and Process Engineering 27-31 August 2006. Prága. Summaries 5. Systems and Technology. pp. 1556-1557.

 

Szabó, G., Beszédes, S. (2006): Dielektromos jellemzők vizsgálata szemeskukorica mikrohullámú szárítása során. VII. Nemzetközi Élelmiszertudományi Konferencia. SZTE SZÉF Szeged, 2006. április 20-21. CD-ROM. ISBN 963 482 676 8

 

Szabó, G., Beszédes, S. (2006): Kombinált energiaközléses műveletek alkalmazása élelmiszerek minőségjavítására. XXXI. Óvári Tudományos Napok. Mosonmagyaróvár, 2006. október 05. CD ROM ISSN 0237-9902

 

S. Beszédes, Zs. László, C. Hodúr, G. Szabó (2007): Microwave ectraction of pectin from red currant. Proceedings of 5th International Congress on Food Technology Thessaloniki, 2007. March 9-11 Vol III. p:436-440 ISBN: 978-960-88557-4-8

 

S. Beszédes, Zs. László, Sz. Kertész, G. Szabó, C. Hodúr (2008): Increasing the soluble organic matter content and biogas product of sewage sludge by microwave pretreatment. Hungarian Agricultural Engineering. N0 21/2008. pp. 27-29.

 

S. Beszédes, Sz. Kertész, Zs. László, G. Szabó, C. Hodúr (2008): Biogas production of ozone and/or microwave-pretreated canned maize production sludge. Ozone Science & Engineering Journal Vol 31 1-6.

 

S. Beszédes, Sz. Kertész, Zs. László, G. Szabó, C. Hodúr (2008): Enhancement biogas production of canned maize production sludge by ozone and microwave pretreatments. Proceedings of the Xth. International Symposium of Young People and Multidisciplinary research. Timisoara, 13-14 November 2008. pp.:69-75. (ISSN 1843-6609).

 

S. Beszédes, A. Kósa, Zs. László, G. Szabó, C. Hodúr (2009): Examination of the effect of microwave treatment on influential paramters of biogas production from sludge. Abstract. Book of Synergy and Technical Development (Synergy2009) Gödöllő, Hungary, 30. August 30- September 03, 2009. p.:93 (ISBN 978-963-269-111-4)

 

J. Sárosi, J. Gyeviki, T. Endrődy, G. Szabó, P. Szendrő (2009): Characteristics of the Pneumatic Artificial Muscles. Synergy and Technical Development (Synergy2009) Gödöllő, Hungary, 30. August 30- September 03, 2009. CD ROM (full article) (ISBN 978-963-269-112-1).

 

R. Rajkó, G. Szabó, C.Vidal–Valverde, E. Kovács (1997): Designed Experiments for Reducing Antinutritive Agents in Soybean by Microwave Energy. J.Agric. Food Chem. 45. pp. 3565–3569.

 

 G. Szabó, R. Rajkó, C. Hodúr (1998): Combined Energy Transfer by Microwave-Convective Drying of Agriculture Materials. Hung. Agric. Eng. Vol. 11. 23-25.

 

Szabó, G., Rajkó, R., Kovács, E., Vidal-Valverde C. (1998): Optimisation of Microwave Treatment for Reducing Enzyme Activity of Soybean. In "Proceedings of the international symposium on applications of modelling as an innovative technology in the agri-food chain" 29 November - 2 December, Wageningen, The Netherlands., Edited by: L.M.M. Tijskens., M.L.A.T.M. Hertog. Published by ISHS, Leiden, The Nederlands.(ISBN 90 6605 940 0) Acta Horticulture, Volume, 476, pp. 141-149.

 

G. Szabó, R. Rajkó, R., C. Hodúr (1998):Agglomeration-Drying by Microwave. Bulletins for Applied Computer Mathematics. BAM – 1532/’98 – LXXXVI –A p. 215-223.

 

G. Szabó., K. Rigó (2000): Agglomeration-Drying of Food Powders by Combined Microwave/Conventional Energy Transfer in Vibro-Fluid Layer. 3rd Israeli Conference for Conveying and Handling of Particulate Solids. The Dead Sea, Israel. May 29-June 1, 2000. Proceedings Volume 1. 2.20-2.28 pp.

 

Szabó, G. (2001): Theoretical and Experimental Study of Agglomeration-Ddrying of Food Powders in Vibro-Fludized Bed by Microwave-Convection Method. Internetional Conference on Partical Aspects of Particle Technology. HUN-Pra-PARTEC. Budapest, 21-24 August. Proceedings pp. 343-346.

 

K. Rigó., G. Szabó, J. Téren, J. Varga (2001): Application of Microwave-Assisted Ergosterol Extraction (MAE) Method to Assess Fungal Contamination in Plant Products. EUROFOODCHEM XI. Norwich Research Park. Biologically-Active Phytochemicals in Food. Edited by: W. Pfannhauser, G.R. Fenwick & S. Khokhar (ISBN 0-85404-806-5) pp. 253-255.

 

Szabó, G., Rajkó, R., Neményi, M., Hodúr, C. (2002): Modelling of Combined Hot-air Convective and Microwave Drying of Mushroom (Agaricus Bisporus). International Drying Symposium. IDS’2002. Beijing, August 27-30. China. Drying 2002. Edited by: C.W. Cao., Y.K. Pan., X.D. Liu., Y.X. Qu. Series Editor: A.S. Mujumdar. Volume A pp. 319-326.

 

G. Szabó., L. Ludányi., R. Rajkó., E. Forgacs. (2003): Recent Developments of Combined Microwave-assisted Hot-Air Vibrfluidised Bed Dryer with Homogenius Distribution of Electromagnetic Field. 4th International Conference for Conveying and Handling of Particulate Solids. 2. pp. 13.31-13.36.

 

F. Eszes, R. Rajkó, G. Szabó (2005): Determination of thermal parameters under industrial conditions. Hungarian Agricultural Engineering. N0 18/2005. pp. 26-28.

J., Fenyvessy, G. Szabó (2005): Increasing the duration of products with microwave heat-treatment. 6th International Multidisciplinary Conference. North University of Baia Mare, 2005. May 27-28. Vol. 1. pp.183-188.

R. Rajkó, F. Eszes, G. Szabó (2006): Rapid method for moisture content determination of foods using microwave treatment. 15th International Drying Symposium (IDS 2006). Budapest, Hungary, 20-23 August 2006. CD-ROM. Edited by I. Farkas. Series Editor A.S. Mujumdar

 

Eszes, F., Rajkó, R., Szabó, G. (2006): Comparison of heat treatment calculations using thermal diffusivity determined from chemical compositions. CHISA Congress Prága. 17th International Congress of Chemical and Process Engineering 27-31 August 2006. Prága. Summaries 5. Systems and Technology. pp. 1556-1557.

 

 Szabó, G., Beszédes, S. (2006): Dielektromos jellemzők vizsgálata szemeskukorica mikrohullámú szárítása során. VII. Nemzetközi Élelmiszertudományi Konferencia. SZTE SZÉF Szeged, 2006. április 20-21. CD-ROM. ISBN 963 482 676 8

 

Szabó, G., Beszédes, S. (2006): Kombinált energiaközléses műveletek alkalmazása élelmiszerek minőségjavítására. XXXI. Óvári Tudományos Napok. Mosonmagyaróvár, 2006. október 05. CD ROM ISSN 0237-9902

 

S. Beszédes, Zs. László, C. Hodúr, G. Szabó (2007): Microwave ectraction of pectin from red currant. Proceedings of 5th International Congress on Food Technology Thessaloniki, 2007. March 9-11 Vol III. p:436-440 ISBN: 978-960-88557-4-8

 

S. Beszédes, Zs. László, Sz. Kertész, G. Szabó, C. Hodúr (2008): Increasing the soluble organic matter content and biogas product of sewage sludge by microwave pretreatment. Hungarian Agricultural Engineering. N0 21/2008. pp. 27-29.

 

S. Beszédes, Sz. Kertész, Zs. László, G. Szabó, C. Hodúr (2008): Biogas production of ozone and/or microwave-pretreated canned maize production sludge. Ozone Science & Engineering Journal Vol 31 1-6.

 

S. Beszédes, Sz. Kertész, Zs. László, G. Szabó, C. Hodúr (2008): Enhancement biogas production of canned maize production sludge by ozone and microwave pretreatments. Proceedings of the Xth. International Symposium of Young People and Multidisciplinary research. Timisoara, 13-14 November 2008. pp.:69-75. (ISSN 1843-6609).

 

S. Beszédes, A. Kósa, Zs. László, G. Szabó, C. Hodúr (2009): Examination of the effect of microwave treatment on influential paramters of biogas production from sludge. Abstract. Book of Synergy and Technical Development (Synergy2009) Gödöllő, Hungary, 30. August 30- September 03, 2009. p.:93 (ISBN 978-963-269-111-4)

 

J. Sárosi, J. Gyeviki, T. Endrődy, G. Szabó, P. Szendrő (2009): Characteristics of the Pneumatic Artificial Muscles. Synergy and Technical Development (Synergy2009) Gödöllő, Hungary, 30. August 30- September 03, 2009. CD ROM (full article) (ISBN 978-963-269-112-1).

 

 

 

 

 

Tanulmányok:

EGYETEMI TANULMÁNYOK

1980-1982 Budapesti Műszaki Egyetem, gépipari gazdasági mérnök
1971-1976 Élelmiszer-ipari technológiai Egyetem, Moszkva/honosítva Budapesti Műszaki Egyetem, okleveles gépészmérnök

OKLEVÉL

1976 Okleveles gépészmérnök
1982 Gépipari gazdasági mérnök
1983 Kertészettudományi egyetemi doktori fokozat (dr. univ.)
1988 Műszaki Tudomány Kandidátusa (CSc)
1998 Habilitált doktor (dr. habil)

2007 MTA doktora (DSc)

NYELVTUDÁSOK SZINTJEI

1976 Orosz
1989 Angol

Undergraduate studies: Moscow State University of Food Production, Budapest University of Technology and Economics.

 

Certificates: Moscow State University of Food Production, Certificate: Mechanical Engineer (1976), Budapest University of Technology and Economics, Certificate: Qualified Mechanical Economic Engineer (1982),

University Doctoral degree in horticulture (dr. univ, 1983),

Candidate of Technical Sciences (CSc, 1988),

Habilitated Doctor (dr. Habil, 1998),

Doctor of the Hungarian Academy of Sciences (DSc, 2008).

 

Knowledge of foreign languages: Russian, English

 

Tudományos fokozat:

 

A Műszaki Tudomány Kandidátusa (CSc) (1988)

Az MTA doktora (DSc) (2008)

 

Munkahelyek:

 

1976-1983 Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged
Gépészeti Tanszék
Főiskolai tanársegéd, előadások tartása, gyakorlat vezetés
1983-1985 Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged
Irányítástechnikai Tanszék
Főiskolai adjunktus, előadások tartása, gyakorlat vezetés
1985-1989 Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged
Irányítástechnikai Tanszék
Főiskolai docens, előadások tartása, gyakorlat vezetés
1989-1993 Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged
Élelmiszeripari Műveletek és Berendezések Tanszék
Egyetemi docens, tanszékvezető, oktatási főigazgató helyettes
1993-1996 Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged
Élelmiszeripari Műveletek és Berendezések Tanszék
Egyetemi docens, tanszékvezető, tudományos főigazgató helyettes
1996-1999 Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged
Élelmiszeripari Műveletek és Berendezések Tanszék
Egyetemi docens, tanszékvezető, főigazgató
1999- 2003 Szegedi Tudományegyetem, Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar
Élelmiszeripari Műveletek és Környezettechnika Tanszék
egyetemi docens,tanszékvezető, kari főigazgató
2000-2003 SZTE Rektor-helyettes (gazdasági és közkapcsolatok)
2000-2003 SZTE Dél-alföldi Agrártudományi Centrum elnök

2006- 2017 Intézetvezető, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem, Mérnöki Kar, Folyamatmérnöki Intézet
2003-2010 SZTE Rektor

 

Nyelvtudás:

orosz, angol

 

Oktatási tevékenység:

 

1976- Alkalmazott műszaki hőtan (A tárgy)
1976- Hűtés és klimatizálás (A tárgy)
1980- Élelmiszeripari műveletek (A tárgy)
1995- Energiagazdálkodás (B tárgy)
1999- Energiamenedzsment (C tárgy)

2013- Műszaki hőtan és energiagazdálkodás

2013- Hő- és áramlástan

2013- Műszaki áramlástan, hőtan és anyagtranszport

 

Kutatási területek:

Vibro-aero fluidizációs szárítás, agglomerálás, instantizálás.

Hibrid (konvektív-mikrohullámú) energiaközléses anyagkezelés.

Mikrohullámú hőközlés elmélete és gyakorlata.

Mikrohullámú extrakció.

Hő-, anyag- és impulzus transzport folyamatok vizsgálata élelmiszeripari műveletekben, eljárásokban.

Hűtve és fagyasztva gyártás, tárolás.

Energiamenedzsment.

Tudományos közleményeim: Tudományos közleményeinek, hazai, nemzetközi előadásainak száma: 383. Idézetek száma: 404, ebből független idézetek száma: 270. Összegzett IP:20,163. Hirsch-index: 9. Társszerzős tankönyvei száma 4. Oktatási jegyzeteinek száma 7. Szabadalmak száma 3. Diszciplináris kutatási és szakértői jelentéseimnek, díjazott pályaműveimnek éstanulmányaimnak száma összesen 47. 1997-2009 között 11 pályázat: Nemzetközi K+F projektek száma 2, Uniós finanszírozással megvalósult hazai K+F projektek száma 2, Uniós finanszírozással megvalósult hazai intézményfejlesztési projektek száma 2, NKTH 1, OTKA pályázatok száma 4.

 

Fields of research:

Vibro-aero fluidizational drying, agglomeration, instantization.

Hybride (convective-microwave) energy transfer material treatment.

Theory and practice of microwave heat transfer.

Microwave extraction.

Examining processes of heat, material and impulse transport in food industry operations, procedures.

Production and storage by methods of cooling and freezing.

Energy management.

 

Author and co-author more than 380 papers in major scientific journals, books, refereed congress contributions, in addition co-author of 4 textbooks and presented results at a number of international conferences. CIT: 270. IF: 20,163 Hirsch-index: 9. Number of distributed university notes: 7. Number of patents: 3.

 

Egyetemi tisztség:

Tanszékvezető (1989-),

oktatási főigazgató-helyettes: (1989-1993),

tudományos főigazgató-helyettes: (1993-1996),

kari főigazgató (1996-2003),

SZTE Műszaki képzés fejlesztése Bizottság mb. Vezetője (2000-2003).

SZTE Támogatás Szervező Bizottság mb. vezetője (2000-2003).

SZTE Dél-alföldi Agrártudományi Centrum Elnök (2000-2003).

SZTE Gazdasági és Közkapcsolatok rektorhelyettese (2000-2003).

SZTE rektora (2003-2010).

SZTE Mérnöki Kar, dékán (2013-2017).

 

Tudományos tisztség:

MTA Szegedi Területi Bizottság Műszaki Szakbizottsága, elnök (1999-2003).

MTA Szegedi Területi Bizottság Műszaki Szakbizottsága, Élelmiszergépészeti és Művelettani Munkabizottság, elnök (1997-2003).

MTA Agrártudományok Osztálya, Agrárműszaki Bizottsági tag (2001-től).

MTA Szegedi Területi Bizottság Műszaki Szakbizottsága, elnök (1999-2003),

MTA Agrártudományok Osztálya, Agrár- és Bioműszaki Bizottság, Alelnök (2011-től).

Honourable Member of the Scientific Council of I. I. Mechnikov Odessa National University (2005).

Honourary Professor of the Moscow State University of Food Production (2006).

Magyar Élelmiszertudományi és Technológiai Egyesület MÉTE, elnök (2008-).

A Nagyváradi Egyetem Doctor Honoris Causa díszdoktora (2010),

A Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára (2010).

MTA Agrártudományok Osztálya, Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottság, Elnök (2014-)

 

Tudományos megbízatások:

Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Egyetemi Doktori Tanács, Élelmiszermérnöki és Ökonómiai Szakbizottsági tag (1995-2000).

Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Mezőgazdasági gépészet alapjai PhD program, Műszaki Tudományi Doktori Iskola, alapító külső tag (2000-től).

Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar, Mosonmagyaróvár Doktori Tanács és Habilitációs Bizottság külső tag (2001-től).

Kaposvári Egyetem, Műszaki Kémiai Kutató Intézet Tudományos Tanács tag (2000-2003).

 

Hazai folyóiratok szerkesztőbizottsági tagsága:

Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Közleményei, Publicationes Universitatis Horticulturae Industriaeque Alimentariae, Szerkesztőbizottsági tag (1997-2003). Tejgazdaság c. szakmai lap (Hungarian Dairy Journal, Scienece and Practice) Tanácsadó Szerkesztőbizottsági tag (1994-2003).

 

Tudományos konferenciák szervező bizottsági tagság:

HUN-Pra-PARTEC International Conference on Practical Aspects of Particle Technology. Budapest (Hungary) 21-24. August 2001.,

4. Magyar Szárítási Szimpózium. Mosonmagyaróvár, 2001 október 18-19.,

The 4th International Conference for Conveying and Handling of Particulate Solids. Budapest (Hungary) 27-30 May 2003.,

5. Magyar Szárítási Szimpózium. Szeged, 2003.

 

Academic positions:

Department Head (1989-); Deputy Director-general for Education (1989-1993);

Deputy Director-general for Scientific Affairs (1993-1996);

Faculty Director-general (1996-2003);

Acting Leader of the Committee for Developing Technical Training, University of Szeged (2000-2003);

Acting Leader of the Committee for Organizing Support, University of Szeged (2000-2003);

Chairman of the Agricultural Centre of the Southern Great Plain, University of Szeged (2000-2003);

Vice-rector for Economic and Public Relations, University of Szeged (2000-2003); Member of the University Council, University of Szeged (2000-2003);

Rector-President of the University of Szeged (2003-2010). Dean of University of Szeged, Faculty of Engineering (2013-2017).

 

Scientific positions:

President of the Technical Committee of the Regional Committee in Szeged, Hungarian Academy of Sciences (1999-2003);

President of the Committee for Food Engineering and Operation Science, Technical Committee of the Regional Committee in Szeged, Hungarian Academy of Sciences (1997-2003);

Member of the Committee on Agricultural Engineering, Section of Agricultural Sciences, Hungarian Academy of Sciences (from 2001);

Complex Committee on Chemical and Processing Engineering, Section of Chemical Sciences, Hungarian Academy of Sciences (from 2002);

Member of the Agricultural Council, Hungarian Scholarship Board (1999-2004); Honorable Member of the Scientific Council of I. I. Mechnikov Odessa National University (2005),

Honorary Professor of the Moscow State University of Food Production (2006),

Doctor Honoris Causa of the University of Oradea (2009).

 

Scientific commissions:

University of Horticulture and Food Industry, Doctoral University Council, Member of the Committee for Food Engineering and Economics (1995-2000);

Faculty of Mechanical Engineering, Szent István University, Foundations of Agricultural Engineering Ph.D. Program, Graduate School of Engineering, External Foundation Member (from 2000-);

University of West Hungary, Faculty of Agriculture, Mosonmagyaróvár Doctoral Council and Habilitation Committee. External Member (from 2001);

University of Kaposvár, Research Institute of Technical Chemistry, Member of the Scientific Council (2000-2003).

 

Membership in the editorial boards of national periodicals:

Publications of the University of Horticulture and Food Industry, Publicationes Universitatis Horticulturae Industriaeque Alimentariae, Member of the Editorial Board (1997-2003); Hungarian Dairy Journal, Science and Practice, Counselling Member of the Editorial Board (1994-2003).

 

Membership in the organization committees of scientific conferences:

HUN-Pra-PARTEC International Conference on Practical Aspects of Particle Technology. Budapest (Hungary) 21-24th August, 2001.;

4th Hungarian Drying Symposium, Mosonmagyaróvár, 18-19th October, 2001.;

The 4th International Conference for Conveying and Handling of Particulate Solids. Budapest (Hungary) 27-30th May, 2003.;

5th Hungarian Drying Symposium, Szeged, 2003.

 

 

Pályázatok:

Főbb kutatási pályázatok:

1. Szabó, G.(1995-1997): Kombinált (vibro-aerofluidizáció, konvekció, mikrohullám) energiaközléses térben lejátszódó impulzus-, hő- és komponens transzportfolyamatok vizsgálata. Országos Tudományos Kutatási alap OTKA T 017714 Témabeszámoló. Pályázat időtartama: 1995. február 28.-1997. december 31.

2. Szabó, G.(1996-1997): Az élelmiszeripari mérnök és szakmenedzser képzés ipari-gyakorlati oktatási bázisának fejlesztése. Az oktatás és a gazdaság kapcsolatainak erősítése. Szakmai jelentés. PHARE program HU-94.05.

3. Szabó, G. (1997-2000): Development of a Practical Educational Basis for Food Industry Engineers and Professional Managers. Phare HU-94.05.0101-L001/06.

4. Szabó, G., Kovács, E.(1995-1996): Hüvelyes magvak mikrohullámú kezelése a termék minőségének javítása céljából. Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság Magyar-Spanyol Kormányközi Tudományos és Technológiai Együttműködés. TéT 4.

5. Szabó, G. (1997-1999): Élelmiszerek gyártóműveleteinek és minősítő módszerének vizsgálata és fejlesztése. FKFP 1032/1997-1999.

6. Szabó, G. és tsai. (2000-2002): Mikrohullámú kezelés alkalmazása fonalasgombák ergoszterin tartalmának gyors feltárásában, gabonafélék gombafertőzöttsége mértékének megállapítására. FKFP 0261/2000.

7. Szabó, G., Fenyvessy J. (2000-2001): Étkezési Túrókészítmények termékválaszték bővítése, új feldolgozási, tartósítási és minőségbiztosítási eljárások alkalmazásával. OM 53/200.

8. Szabó, G. és tsai. (2001-2003): Integrált technológiai rendszer kifejlesztése a megújuló energiaforrások környezetbarát hasznosítására (INTER-MEGENERG). Szegedi Tudományegyetem Széchenyi terv Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Program. Rész-témavezető.

9. Szabó, G. és tsai. (2002-2004): Mezőgazdasági eredetű termékek hőfizikai paramétereinek meghatározása újszerű mérési és kiértékelő módszerekkel konduktív, konvektív és mikrohullámú hőkezelések során. OTKA pályázat
T 037480.

10. Szabó G. és tsai. (2002-2005): Community Vocational Training Action „Bios & Environment Transnational Network” LEONARDO DA VINCI Project. Programme. Second Phase: 2002-2005.

11. Szabó, G. és tsai. (2005-2008): Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpont (KNRET): A dél-alföldi régió életminőségét javító integrált rendszerek fejlesztése. NKTH pályázat

 

Main applications of research:

 

1. Szabó, G. (1995-1997): Examining Impulse, Heat and Component Transport Processes in Combined (Vibro-aero-fluidization, Convection, Microwave) Energy Transfer Field. National Scientific Research Foundation (OTKA), Research Report OTKA T 017714. Duration of the application: 28th February, 1995.- 31st December, 1997.

2. Szabó, G.(1996-1997): Improving the Industrial-Practical Educational Basis of Training Food Industry Engineers and Professional Managers. Strengthening the Relationship Between Education and Economy. Research Report. PHARE Program HU-94.05.

3. Szabó, G. (1997-2000): Developing a Practical Educational Basis for Food Industry Engineers and Professional Managers. Phare HU-94.05.0101-L001/06.

4. Szabó, G., Kovács, E.(1995-1996): Microwave Treatment of Grain Legumes for Better Quality of Products. National Technical Development Board, Hungarian-Spanish Inter-governmental Scientific and Technological Cooperation. TéT 4.

5. Szabó, G. (1997-1999): Examining and Improving Production Operations and Qualifying Methods of Food Products. FKFP 1032/1997-1999.

6. Szabó, G. et al., (2000-2002): Applying Microwave Treatment in the Quick Exploration of the Ergosterin Content of Microspores to Assess the Fungal Contamination of Cereals. FKFP 0261/2000.

7. Szabó, G., Fenyvessy, J. (2000-2001): Expanding the Variety of Cheese Curd Products for Consumption by Applying New Methods of Processing, Conservation and Quality Assurance. OM 53/200.

8. Szabó, G. et al. (2001-2003): Developing an Integrated Technological System for the Environment Friendly Utilization of Renewable Energy Sources (INTER-MEGENERG). University of Szeged Széchenyi Plan National Research&Development Programme

9. Szabó, G. et al. (2002-2004): Determining the Heat-physical Parameters of Products of Agricultural Origin by New Methods of Measurement and Assessment During Conductive, Convective and Microwave Heat Treatment. OTKA application T 037480.

10. Szabó G. et al. (2002-2005): Community Vocational Training Action „Bios & Environment Transnational Network” LEONARDO DA VINCI Project. Programme. Second Phase: 2002-2005.

11. Szabó, G. et al. (2005-2008): Regional University Knowledge Centre for Environmental and Nanotechnology: Developing Integrated Systems to Improve the Quality of Life of the Southern Great Plain Region. NKTH application.

 

Tanulmányutak:

Külföldi tanulmányutak:

 

Ø Institute de Fermentaciones Industriales. Instituto Superior de Investigationes Cientificias Spanyolország (1998-2000 között 1 hónap) „Microwave Treatment of Grain Legumes for Better Quality of Products” (Senior Scientist).

 

Ø Lincoln University campus Great Grimsby UK, Food Research Centre (1999-2002 között 1 hónap) “Optimising concentration of fruit juices using membrane processes including novel membrane techniques”.(Senior Scientist)

 

Ø „Bios & Environment Transnational Network” Project co-ordinator LEONARDO DA VINCI Project. Community Vocational Training Action Programme. Second Phase: 2002-2005. Görögország (Athén) (2002.).

 

Ø Leuven University, Belgium. EUA /European University Association/ Workshop I. Governance and Leadership: Developing New Policies and Skills. (2003).

 

Ø Dublin University, Írország. EUA Workshop II. Managing the University Community. (2004).

 

Kitüntetések:

 

Tankönyv-nívódíj (Élelmiszer-ipari eljárások és berendezések, 1996).,

Széchenyi Professzori Ösztöndíj (1998-2002).,

Akadémiai Díj, MTA Elnökség (2001).,

Tankönyv nívódíj (Műszaki hőtan mérnököknek 2002).,

Universidad Ricardo Palma, Lima, Peru.Szakmai elismerése a mikrohullámú kutatás, a termodinamika oktatása és az élelmiszeripari mérnöki tevékenység területén elért eredményekért. (2004)., A Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett (2004).,

Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2005).

FAO-Élelmezési Világnap Emlékérem (ezüst fokozat) (2008).

Pro Universitate díj (Szegedi Tudományegyetem, 2011).

 

Study trips abroad:

 

Ø Institute de Fermentaciones Industriales. Instituto Superior de Investigationes Cientificias, Spain (between 1998 and 2000, 1 month) „Microwave Treatment of Grain Legumes for Better Quality of Products” (Senior Scientist).

 

Ø Lincoln University Campus Great Grimsby UK, Food Research Centre (between 1999 and 2002, 1 month) “Optimising concentration of fruit juices using membrane processes including novel membrane techniques”.(Senior Scientist)

 

Ø „Bios & Environment Transnational Network” Project co-ordinator LEONARDO DA VINCI Project. Community Vocational Training Action Programme. Second Phase: 2002-2005. Greece (Athens) (2002.).

 

Ø Leuven University, Belgium. EUA /European University Association/ Workshop I. Governance and Leadership: Developing New Policies and Skills. (2003).

 

Ø Dublin University, Ireland. EUA Workshop II. Managing the University Community. (2004).

 

Honours:

 

Schoolbook Niveau Prize (Food Industrial Processes and Equipments, 1996); Széchenyi Scholarship for Professors (1998-2002);

Academy Prize, Presidium of the Hungarian Academy of Sciences (2001);

Schoolbook Niveau Price (Technical Thermodynamics for Engineers 2002); Universidad Ricardo Palma, Lima, Peru. Professional recognition of the results achieved in the fields of microwave research and teaching thermodynamics as well as the scientific work carried out in the field of food engineering (2004);

Commemorative Plaquette for the Hungarian Higher Education (2004);

Middle Cross of the Order of Merit of the Republic of Hungary (2005),

FAO World Food Day Silver Medal (2007).

Pro Universitate Prize (University of Szeged, 2011).

 

Hasznos linkek:

Intézeti kutatások

Rektori programterv - pályázat

Rektori programterv - előadás

http://www.aut.vein.hu/oktatok/golleia/fm/

 

Letölthető jegyzetek:



A legfrissebb és további jegyzetek az SZTE CooSpace-ben találhatók.