Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Eplatform

Az építőipari cégek fantáziáját is megmozgatják az SZTE mérnök képzései

Az építőipari cégek fantáziáját is megmozgatják az SZTE mérnök képzései

2019. február 19.
3 perc

Legyen láthatósága és iránya az építő – építész kompetenciának a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi és jövőbeni mérnöki képzéseiben. Ez is célja a Digitális Építőipari Platformnak, amelyet elsőként az SZTE Mérnöki Kar és a Csongrád Megyei Építész Kamara írt alá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az építőipari munkaadók, valamint a helyi szakképzésben érintett intézmények vezetőinek fantáziáját is megmozgatta az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán induló új műszaki képzés híre. A Szegedi Tudományegyetemen már meglévő gépészmérnök kurzus mellett a villamosmérnök képzés is stabil alapja lehet egy vonzó építőipari életpálya modellnek, hiszen az épületek egyre nagyobb hányadában nyer teret az intelligens eszközök beépítése. Ezek az okos és egyben energiatakarékos berendezések mindegyike magas szintű informatikai ismereteket igényel a tervezőktől, a gyártóktól, a kivitelezőktől és az épület üzemeltetőktől egyaránt. Ennek a koncepciónak jegyében gyűltek össze az SZTE Mérnöki Karán az Építő-KITT Klaszter szervezésében a hazai és a nemzetközi klaszterek – alulról jövő kezdeményezésként – a Digitális Építőipari Platform szervezeti kereteinek a kidolgozására.

 

Az SZTE MK 2019. február 14-i Építő-KITT Klasztertalálkozójának Meghívója itt elérhető.

 

Melyek a Digitális Építőipari Platform fókuszai? Például: a szakgimnáziumokból az egyetem felé indulók „felmenő rendszerű” kredit transzfere, míg a másik az iparágban egyre elterjedtebbé váló 3 dimenziós Épület Információs Modell (BIM) képzés beindítása. A klaszterközi találkozón mindegyik érintett fél egyetértett abban, hogy mindez nagyfokú partnerséget és újszerű módszertani eszközök kidolgozását igényli majd, hogy az „ősi iparág” helyi szereplői is mielőbb bekapcsolódhassanak az építőipar globális megújulásába, az informatikai paradigmaváltásba, az IPAR4.0 vízió megvalósulásába.


Eplatform1

 

Az Építőipari Kutatási Innovációs és Technológiai Transzfer (Építő –KITT) Klaszter által kezdeményezett Építőipari Életpálya Modell kerekasztal programon megfogalmazódott, hogy ahol hiányzik az intézményesült építőipari specifikációjú felsőoktatási fókusz, ott a korszerű ismeretekkel bíró munkaerő vonzása, illetve helyben tartása gondot jelent a munkaadók számára – tudtuk meg a programot kezdeményező Volford Lászlótól. A hálózatfejlesztő szakember szerint a munkavállalók folyamatos, iskolarendszeren kívüli továbbképzése is korlátos. Mindezen hátrányok azonban előnnyé formálhatók át, ha a városban megtalálható állami-, önkormányzati-, kamarai-, civil erőforrások, a meglevő IT fejlesztői háttér és az iskolavárosi potenciál, valamint a klaszterek kapcsolatrendszere koordinált szervezésre kerülnek a digitális oktatási tér hálózatos követelményei szerint.

 

Mi a Digitális Építőipari Platform célja? Olyan versenyképesség javító digitális építőipari oktatási-, szervezési megoldások kidolgozása, amelynek legfőbb pillérei a kormányzati IPAR4.0 törekvések (az Irinyi terv, a műszaki felsőoktatás megerősítése) és más - az átalakulásban élenjáró - iparágak hasznosítható eljárásai (például a LEAN szemlélet, előregyártás).


Eplatform2


A programot támogató erőfeszítések közül kiemelhető a hármashatár mentén - a nemzetközi szinten is – versenyképes iparág megteremtésében érintett kamarák erőfeszítései, továbbá a Szegedi Tudományegyetem - e témakörben releváns karainak - duális képzési gyakorlata – húzta alá a szakember.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek