ioa

Nemzetközi csillagászati diákolimpia az SZTE szervezésében

47 ország több száz diákja, a világ legtehetségesebb csillagászai vesznek részt a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpián (IOAA) Keszthelyen. A hazai esemény főszervezője a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, fővédnöke pedig Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Magyarország nyerte el a 2019-es, 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia (IOAA) rendezési jogát. Augusztus 2. és 10. között 47 ország több mint 250 diákja ad számot csillagászati és asztrofizikai tudásáról Keszthelyen. A diákok a Föld minden tájáról érkeznek: Nepáltól Katarig, Mexikótól Kanadáig, Örményországtól Norvégián át Kolumbiáig számos ország található a nevezettek listáján. Ezzel az IOAA olimpia-sorozat történetében a legnépesebb látogatottságú csillagászati olimpiának adhatunk otthont.

 

A megmérettetés négy legfontosabb fordulója során elméleti, adatfeldolgozási, megfigyelési, planetáriumi feladatokat kell a versenyzőknek egyénileg megoldaniuk, de ezeken felül lesz egy játékosabb csapatverseny is. Az észlelési forduló során például több, mint nyolcvan egyforma távcsövet is felállítanak majd a keszthelyi verseny-helyszínen, és a diákok különféle nehézségű megfigyelési problémával küzdenek majd. A résztvevők az egyes körökben pontokat kapnak teljesítményükre, ezek alapján alakul majd ki egyéniben a győztesek névsora. A záróünnepségen várhatóan 15 aranyérmet osztanak majd ki.

 

A több száz fiatalt megmozgató esemény a csillagász szakma és a magyar tudományos élet számára igen nagy jelentőséggel bír, turisztikai haszna pedig vitathatatlan. A több mint 250 diák és a több mint 130 fős kísérő delegáció számára ugyanis a szervezők gazdag kulturális és gasztronómiai programot állítottak össze: a résztvevők megismerkedhetnek a balatoni régió látványosságaival, a magyar hagyományokkal, és megtapasztalhatják a messze földön híres magyar szíveslátást.

 

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia (IOAA) ötlete 2006-ban született meg Thaiföld, Indonézia, Irán, Kína és Lengyelország együttműködéséből. Az alapítók két célt tűztek ki maguk elé: az egyik, hogy népszerűsítsék a csillagászatot és az asztrofizikát a fiatalok körében, a másik pedig, hogy elősegítsék a nemzetközi szakmai kapcsolatok kialakulását már fiatal korban is. Magyarország 2011-ben indított először versenyzőket az olimpián, idén pedig vendéglátója a grandiózus eseménynek, amely számot tart a nemzetközi csillagászati világ figyelmére is.

 

A hazai esemény főszervezői a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, fővédnöke pedig Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

 

A nemzetközi csapatok tiszteletére az esemény kommunikációját végző Vízió Budapest Tudománykommunikációs Ügynökség animációs kisfilmet készített, amely itt tekinthető meg. A 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia eseményeiről folyamatosan tájékoztat a verseny hivatalos honlapja és Facebook-oldala.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Linka_KrisztinaLinka Krisztina - TTIK, földrajz

Hogy miért pont Szegedet választottam? Tudom, hogy a Szegedi Tudományegyetem elég jó hírű nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Emellett nagyon sok ismerősöm ezt az egyetemet választotta, és szerettem volna a közelükben maradni. Földrajzszakosként fontosak voltak számomra a város természeti kincsei: a Tisza és a határtalan Alföld. A szülővárosomban, Baján szintén van egy folyó, számomra nagyon fontos, hogy a város víz mellett legyen. A szakomon természettudományokat és társadalomtudományokat tanulok, mindkettőt szeretem, de majd a természettudományok irányába szeretnék specializálódni.




Moczar_DoraMóczár Dóra - ÁJTK, jogász

Szegediként a pályaválasztás előtt nem is volt kérdés, hogy itt szeretném elkezdeni jogi tanulmányaimat. Emellett, egyedül az SZTE ÁJTK biztosít az országban modulválasztási lehetőséget, teret adva annak, hogy mindenki érdekeltségi körének megfelelő jogterületen bővítse ismereteit. A város hangulata és nyüzsgése méginkább azt erősítette bennem, hogy jól döntöttem. Tanulmányaim során közéleti téren is aktív voltam és vagyok, gyakornokként pedig beleláttam a jogászi munkába és értékes tapsztalatokat szereztem, ezért biztos vagyok benne, hogy ha még egyszer választanom kellene, akkor is a Szegedi Tudományegyetemet választanám.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.