Bezár

Hírarchívum

nyit

„Ésszel járom be a Földet” – 5 jótanács a tartalmas nyaraláshoz az SZTE geográfusától

„Ésszel járom be a Földet” – 5 jótanács a tartalmas nyaraláshoz az SZTE geográfusától

2023. július 20.
4 perc

Terram mente peragro = Ésszel járom be a Földet. Vámbéry Ármin 1873-ban tartott társasági megnyitó és egyben évértékelő beszédében ezt a gondolatot javasolta a társaság zászlajára tűzni, ami azóta a Magyar Földrajzi Társaság jelmondatává vált és ma is aktuális. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézet geográfusképzésének egyik része a turizmusföldrajz specializáció. A nyári szabadságolások idején Dr. Szilassi Pétert, az SZTE földrajzos képzésének oktatóját kérdeztük arról, hogyan tehetjük élménydússá és tartalmasabbá a szabadságunkat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Dr. Szilassi Péter tanácsai a nyaralásra:
  1. Tudatos helyszín és időpontválasztás

Érdemes olyan úticélt választani, ahol viszonylag kis területen több látnivalóval is találkozhatunk. „A változatosság gyönyörködtet”. Ahol a természeti és a kulturális érdekességek összpontosulnak, ahol a sivatagtól a hegyvidéki trópusi esőerdőkig sokféle tájtípust megcsodálhatunk, biztosan nem fogunk unatkozni. A megfelelő időpont megválasztása pedig azért fontos, mert ha például egy nyári, olcsóbb repülőjegy miatt döntünk egy délkelet-ázsiai célpont mellett, akkor könnyen lehet, hogy a heves esőzések miatt ki sem tudunk mozdulni a szállásunkról. Nyári monszun idején ugyanis két hónap alatt gyakran annyi eső is esik ezekben az országokban (pl. Vietnám, Kambodzsa, Laosz), mint nálunk egy év alatt, ami tönkreteheti nyaralásunkat.


  1. Felkészülés

Arra, hogy mi vár ránk az adott célponton mindenképpen érdemes alaposan felkészülni, hiszen ez befolyásolja, hogy például milyen ruházatot, pénzt, kiegészítőket (például interneteléréshez szükséges műszaki eszközöket) vigyünk magunkkal. Több online csatornán is szerezhetünk hiteles információkat és mindig érdemes a helyi honlapokat is követni, mert az aktualitásokkal szinte csak ott találkozhatunk. A turisták által kevésbé felfedezett, de szintén nagyon érdekes helyeket is sok kutatással, olvasással lehet megtalálni, ebben praktikus lehet a Google Earth, amelyen láthatjuk például, hogy mely területről készült sok fotó. Ez alapján olyan helyeket is felfedezhetünk, amelyek nincsenek benne a prospektusokban.

P1010901


Kakasviadal előkészületei Celebeszen Fotó: Dr. Szilassi Péter

  1. Önállóság

Csak a saját szervezésű utazás során élhetjük át a függetlenség és a szabadság élményét. Nem kell senkihez és semmihez alkalmazkodnunk, ráadásul olcsóbban jövünk ki mintha szervezett úton vennénk részt. Ha egy város vagy egy természeti szépség megismerésére több időt szeretnénk szánni, akkor ezt könnyen megtehetjük ellentétben azzal, mintha egy szervezett program keretében látogatunk el ugyanoda, mondjuk busszal fix időpontokhoz kötve másik 50 turista társaságában.

  1. Tiszteljük a helyieket, szokásaikat

A globalizáció egyik legérzékelhetőbb hatása, hogy a világ bármely pontjára eljuthatunk. A nagy távolságok azonban gyakran komoly kulturális különbségekben is megmutatkoznak. Minden esetben tartsuk be az adott ország törvényeit, írott és íratlan szabályait. Ez különösen vallási hagyományok kapcsán lehet érzékeny téma az öltözködés vagy az étkezési szokásokat illetően. Tiszteljük a helyiek kultúráját! Sajnos napjainkban sok „influencer” fölényes, udvariatlan, megbotránkoztató viselkedésével akar kétes értékű hírnévre (kattintásra, lájkokra) szert tenni. Ne tartozzunk közéjük!

P1000592


A jakartai liftben hiányzik a 13. és a 14. emelet számozása, mivel az indonézek tiszteletben tartják más népek hagyományait, a 13-as pedig az európai számmisztika szerint, a 14-es pedig a Konfuciánus (kínai) számmisztika szerint baljós, szerencsétlen szám. Fotó: Dr. Szilassi Péter

  1. Bővítsük földrajzi ismereteinket

Földrajzi ismeretek segítségével megérthetjük egy terület természeti, társadalmi jelenségeit, változásait és azok okait. Mindenki, aki útra kel, egy kicsit földrajzi felfedezővé is válik. Járjunk nyitott szemmel, kíváncsian és akkor észrevétlenül is olyan földrajzi ismeretekkel gazdagodunk, amelyek számunkra vagy azok számára, akikkel később megosztjuk hasznos és érdekes lehet. Járjunk utána például, hogy miért találkozunk olyan káprázatosan szép mészkőtornyokkal a trópusokon? Miért lehet rövidebb ideig csodálni a naplementét az egyenlítő vidékén, mint hazánkban? A piacon járva felfedezhetjük a helyi mezőgazdaság különleges terményeit, azt, hogy milyen növényeket termesztenek, milyen állatokat tenyésztenek az ott élők. Egy kosár gyümölcsben benne van a terület földrajza, klímája, talaja, az ott élők munkája. Egy piaci séta során megérthetjük, hogy hogyan élnek a helyiek. Ha geográfus szemlélettel nyaralunk, akkor sokkal több mindennel gazdagodunk utunk végére, mintha elszalasztjuk ezeket a lehetőségeket az információszerzésre. A szálloda ablakán kitekintve nem lehet megismerni vagy megérteni egy országot.

+1. Pihenjünk is

– Összefügg a tervezéssel is, hogy ne akarjunk túl sok mindent bezsúfolni egy-két hétbe, mert a kevesebb, ebben az esetben is több. Tehát hagyjunk elegendő időt a pihenésre, semmittevésre is, így feltöltődve térhetünk haza – javasolja Dr. Szilassi Péter, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyetemi docense.

P1030512

Barangolás Celebesz trópusi karsztvidékén, mészkőtornyok között. Fotó: Szilassi Péter

A Szegedi Tudományegyetem geográfusképzésének egyik modern részegysége a turizmusföldrajz specializáció, amelyen olyan szakembereket képeznek, akik már a turizmus fejlesztésének tervezésében is részt vesznek. A hallgatók képesek lesznek összekötni az adott úticélok különböző természeti és társadalmi eredetű érdekességeit új „utazási programcsomagokká” - az érintett intézmények, szervezetek, személyek segítségével. Ezeknek köszönhetően a turisták hatványozottan több élménnyel és tudással a birtokukban távozhatnak a kellemes kirándulás végeztével.

Lévai Ferenc

Nyitókép: A Bromo-Tengger Semeru Nemzeti Parkban Gruber Lászlóval Fotó: Dr. Szilassi Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek