Bezár

Hírarchívum

APserveImage_2-001

EUGLOH találkozón vett részt a szegedi egyetem delegációja Lundban

EUGLOH találkozón vett részt a szegedi egyetem delegációja Lundban

2023. július 24.
4 perc

A EUGLOH (European University Alliance for Global Health) június 12-14. között a svédországi Lundban tartotta éves találkozóját, melyre az egyetemi szövetség több mint 300 dolgozója és diákja gyűlt össze. Mivel a Szegedi Tudományegyetem alapító tagja a szövetségnek, universitasunk delegációja is megjelent a rendezvényen – sőt, mind a személyes egyeztetések, mind az előadások során hozzájárult a találkozó sikeréhez. Szabó Anna, az IKIKK PR menedzserének beszámolója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Lund Svédország déli részén fekszik, Scania régió szívében, Malmőtől mintegy tízpercnyi vonatútra, és valóban festői kisváros: olyan szép, mint egy képeslap. A mintegy tízezer lakosú város meghatározó intézménye az 1666-ban alapított egyetem, melynek épületei uralják a városközpontot, a régió tudományos és technológiai központjává téve a várost, és amely az SZTE egyik alapító társa a EUGLOH egyetemi szövetségben.


EUGLOH_kepek
Képgaléria a EUGLOH találkozóról.

A fizikai távolság miatt a szövetség dolgozói zömmel az online térben működnek együtt, ezért mindig nagy öröm, amikor közvetlen munkatársaikkal akár csak egy rövid ideig is találkozhatnak. A találkozót így már az első perctől kezdve a boldog viszontlátás, az örömteli köszöntések határozták meg, ezek helyét azonban hamarosan átvette a munka, hiszen mindenki igyekezett a találkozó három napját a lehető legjobban kihasználni.

Hétfőn a kiscsoportos egyeztetéseké volt a főszerep. A EUGLOH munkáját a WP-k, vagyis a Work Package-ek (munkacsomagok) határozzák meg: minden kulcsterületért egy-egy WP felel. A WP-k kisebb csoportok, melyek a 9 társegyetem szakembereiből és az őket támogató adminisztratív személyzetből állnak. A találkozó első napján ezek a kis csoportok ültek össze, hogy személyesen is egyeztessenek az egyes tématerületekről (pl. kommunikáció, fenntarthatóság, oktatás).

A keddi nap a találkozó hivatalos megnyitójával kezdődött az egyetem 141 éves impozáns főépületében. Először Erik Renström, a lundi egyetem kancellárhelyettese köszöntötte az egybegyűlteket, majd felszólalt Alva Söderbäck, a lundi egyetem diákszervezetének elnökhelyettese, Sandrine Lacombe, a EUGLOH koordinátora, Mats Helmfrid, Lund város polgármestere, valamint Mats Persson svéd oktatásügyi és kutatási miniszter. Mindannyian kiemelték, mennyire fontos szerepet játszanak gyorsan és dinamikusan, néha egyenesen erőszakosan változó világunkban az egymással szoros kapcsolatot ápoló, a közös célokért együtt dolgozó, több tudományterületet, készséget és nézőpontot összevető és ötvöző szervezetek.

APserveImage_4

A résztvevők előadásokat hallgathattak meg a szövetség egyetemeiről érkező szakemberektől.

A találkozó hátrelévő másfél napjában a résztvevők három fő téma köré csoportosuló előadásokat hallhattak: művészet és egészség, a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer, valamint az EU mint egy integrált oktatási, kutatási és innovációs terület. Az előadók a szövetség egyetemeiről érkező szakemberek, kutatók voltak. A Szegedi Tudományegyetemről Dr. Sávai-Matuska Ágnest, Szakál Pétert, és Prof. Dr. Peták Ferencet kérték fel előadásra.

A találkozón több, mint 60 diák is részt vett a EUGLOH diákszervezetét képviselve. Ők év közben saját helyi egyetemeiken dolgoznak a szövetség sikeréért, illetve azért, hogy a szövetség által teremtett kiemelkedő lehetőségekkel minél több diák élhessen. Amellett, hogy első nap a munkacsoportokat erősítették, egy saját program szerint egyeztettek, dolgoztak, és látogatták végig a város látványosságait.

IEUGLOH_Lund

A szegedi egyetem delegációja

A találkozón ugyanis nem kizárólag szakmai egyeztetések folytak: az egyetemi delegáltak a város kulturális életéből is ízelítőt nyertek. Végig járhatták az egyetemi campust, melyben egyaránt megférnek a patinás, borostyánnal benőtt téglaépületek és a high-tech kutatólaborok, meglátogathatták a Skissernas múzeumot, amely hatalmas tanulmány- és vázlatgyűjteményével az alkotási folyamatnak állított elképesztő szentély, és persze élvezhették a fikát, vagyis a finomságokban gazdag svéd kávészünetet.

És hogy miként jellemezhetnénk a háromnapos rendezvényt? A résztvevők közül akárkivel beszéltünk, mindenkitől ugyanazt hallottuk: inspiráló, egyedülálló, tanulságos, egyben szórakoztató.

Az éves találkozónak minden évben egy másik tagegyetem ad otthont, így életben tartva a körforgást, hogy újabb és újabb lehetőségeket teremthessen az oktatási, kutatási és innovációs lehetőségek létrehozására, a személyes kapcsolatok mélyítésére, az inspirálódásra, a know-howk cseréjére, illetve arra, hogy a EUGLOH láthatósága mind a szövetségen belül, mind pedig a partnerek körében növekedhessen.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2024-es találkozó házigazdája a Tisza-parti universitas lehet június 12. és 14. között. A kedvcsináló videó ide kattintva megtekinthető.

Szabó Anna

Borítókép: Az éves EUGLOH találkozó résztvevői

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek