Bezár

Hírarchívum

tomka_bela4

Globalizációkutatási kisokost készített Prof. dr. Tomka Béla

Globalizációkutatási kisokost készített Prof. dr. Tomka Béla

2023. július 24.
2 perc

Az SZTE IKIKK IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont keretei között működő „Diffúzió és globalizáció” kutatócsoport vezetője, Prof. dr. Tomka Béla új összefoglaló tanulmányt írt a globalizáció fogalmáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A globalizációkutatási kisokosként is olvasható tanulmányt jó néhány vita előzte meg a kutatócsoporton belül és kívül, ezért is izgalmas olvasmány a #histGlob műhelytanulmány-sorozat 10. darabja.

A tanulmány a globalizáció fogalmának elterjedését és a szakirodalomban megjelenő különböző meghatározásait vizsgálja, majd javaslatot tesz egy széles körben alkalmazható definícióra.

Sorra veszi a globalizációra vonatkozó legfontosabb értelmezéseket és a definíció megalkotásának általános elveit, majd kifejti, hogy a különböző jelentéstartalmak közül melyeket tekinti központinak.

E szempontok alapján a következő meghatározást tartja a leginkább célravezetőnek:

a globalizáció

  • az országhatárokon átnyúló kapcsolatok bővülése és földrajzi kiszélesedése, továbbá a szupraterritoriális kapcsolatok terjedése a gazdaság, a technológiák, a kultúra, a politika, a környezetvédelem és a civil társadalmak terén;

  • a világ társadalmai között kialakuló kölcsönös függés erősödése; valamint

  • e folyamatok társadalmi tudatosulásának világméretű előrehaladása.


Ez a definíció nem kapcsolja a globalizációt szorosan egy adott időszakhoz és helyhez, ezért nemcsak a 21. századi globalizáció megragadására alkalmas, hanem a korábbi évszázadok releváns folyamatainak értelmezése során is használható. Hasonlóképpen nemcsak a nyugati társadalmakban végbement átalakulások, hanem a világ más részein megfigyelhető globalizációs tendenciák is beilleszthetők az általa kínált keretbe.

A tanulmány (a sorozat többi darabjával együtt) itt tekinthető meg és tölthető le.

SZTEinfo
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek