Bezár

Hírarchívum

Deszk, integráció

Az SZTE SZAKK részeként működik tovább a deszki kórház

Az SZTE SZAKK részeként működik tovább a deszki kórház

2023. július 11.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ részeként folytatja tovább a betegek zavartalan ellátását a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza. Az intézmény 2023. július elsejétől, Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Deszki Multidiszciplináris Centrum néven működik tovább. Az integráció részleteit sajtónyilvános eseményen osztotta meg az egyetem, a szakkórház és a település vezetése.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának integrálásával egy olyan vármegyei modellt igyekszünk összerakni, amiről azt gondolom, hogy országos szinten egyedülálló. Ezt bizonyítja az elmúlt két hónap kemény munkája is, amely megalapozta ezt az együttműködést, és, amelynek az egyik motorja Dr. Kallai Árpád volt. Csongrád-Csanád vármegyében mindezt azért lehet megvalósítani, mert a felek tudnak és akarnak is együttműködni azért, hogy a kormány által meghatározott szándékot, vagyis, hogy hatékonyabbá tegyük az egészségügyi ellátást, meg tudják valósítani. Nagyon sok a szinergia a centrum és az egyetem között. Ennek köszönhetően már sikerült azonosítani azokat a pontokat, amelyekben együtt hatékonyabban tudunk működni. Igyekszünk a távolsági nehézségeket áthidalni úgy, hogy az mindenki számára jó legyen. Hiszem, hogy mind a két fél profitálni fog ebből a szorosabb együttműködésből, ami már korábban is kimagaslónak bizonyult. Innentől kezdve a centrum is részt tud venni a gyógyításon kívül a kutatásban, oktatásban és az egyetem negyedik missziós tevékenységében is – emelte ki Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja.


Dr. Fendler Judit

 Dr. Fendler Judit


Prof. Dr. Lengyel Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke beszédében kiemelte: egy hosszú, ám logikus folyamat végéhez érkeztek. Elmondta, hogy a deszki kórház nagyon fontos funkcionális egységet alkotott az egyetemmel, amely alapját képezi a most bekövetkező változásnak.

 

– Deszken már eddig is olyan betegellátás folyt, ami az egyetem profilját kiegészítette. Ez a munka mától egy harmonikusabb egységben folytatódik tovább. A remek kapcsolatot mi sem bizonyítja jobban, hogy 1989 óta kiválóan működik Deszken az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Tüdőgyógyászati Tanszéke. Sokan – köztük én is, aki ide járt tüdőgyógyászat gyakorlatra, itt szigorlatozott és, amikor a kardiológiai szakvizsgámra készültem, akkor Szász főorvos úr kardiológiai rehabilitációs osztályán hónapokat töltöttem el – magunkénak érezzük a helyet, és azt hiszem kijelenthetem, a hely is magunkénak érez bennünket. A közös munkát az elmúlt években a COVID19 még szorosabbra kovácsolta. Heti szinten konzultáltunk, megosztottuk az ellátással kapcsolatos tapasztalatainkat és az ezt megkövetelő logisztikát is összehangoltan folytattuk. Nem véletlen tehát, hogy eggyé vált az, ami oly régóta össze is tartozott. Persze az integráció egy hosszú folyamat, és csak idővel válik majd egységes egésszé mindaz, amiről ma itt szó esik, ehhez kívánok mindenkinek sok sikert, kitartás és jó munkát – összegezte gondolatait az SZTE SZAKK elnöke.


Prof. Dr. Lengyel Csaba

 Prof. Dr. Lengyel Csaba


Dr. Bálint Beatrix, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Deszki Multidiszciplináris Centrum igazgatója mérföldkőnek nevezte 2023. július elsejét. Ismertette a kórház múltját, elmondta, hogy a központi épület 1880-ban épült a Gerliczy család kastélyaként egy héthektáros park közepén. A család negyven évvel később eladta az államnak a kastélyt, ahol tbc-s gyermekek kórházát alakították ki. A második világháborút követően az intézmény zsidó gyermekeknek nyújtott menedéket, majd az ország első csont-tbc-vel foglalkozó kórházává vált, a fertőző kór leküzdését követően kiterjesztették működését az összes tüdőbetegségre, majd 1980-ban a Dél-Alföld első kardiológiai rehabilitációs osztályával bővült az intézmény.

 

– Az elmúlt több mint 100 évben a deszki kórház számtalan változáson ment keresztül. Mindegyik meghatározó volt, ahogyan mostani is az. Biztos vagyok benne, hogy úgy, ahogyan az elődeinknek, nekünk is sikerülni fog ezzel a változással megbirkózni és kiválóan tudunk majd az egyetem részeként a továbbiakban működni. Most már egy csapat vagyunk, együtt tesszük a dolgunkat – emelte ki az igazgató.


Bálint Beatrix

 Dr. Bálint Beatrix


Király László, Deszk polgármestere Dr. Bálint Beatrixhoz hasonlóan, többek között a Gerliczy család településen folytatott komoly és meghatározó munkáját emelte ki. Majd biztosította az egyetem és a centrum vezetését arról, hogy a Deszki Polgármesteri Hivatal mindenben támogatja majd a közös munkát, és ott segít, ahol tud.

 

– Ami önöknek egy intézmény, egy újabb lépés, egy újabb átalakítás, az nekünk deszkieknek a múltunkat jelenti. A múltunknak azon részét, amikor a Gerliczy család megkapta ezt a területet, és a kezük alatt fejlődésnek indult. Ez az az épület, ahol olyan emberek éltek, akiknek leszármazottjai ma is élnek. Ez az a család, aki úgy osztott Deszken és annak környékén telkeket ingyen, hogy csak egy valamit várt egy évben belül cserébe: építkezést. Ez azért fontos, mert ez az épület azóta rengeteg lehetőséget kapott a megyétől, különböző intézményektől, köztük az egyetemtől és mindegyik lehetőségből a lehető legtöbbet hozta ki. Számunkra nagyon fontos ez a fajta gondolkodás, ami ezzel a folytonos fejlődéssel, nemcsak a kastélyt, egészségügyi intézményt és annak környékét, hanem a települést is megerősítette, és megadta számára azt az arculatot, amire ma büszkék lehetünk – mondta Deszk polgármestere.


Király László

 Király László


Az országgyűlés 2023 májusában fogadta el az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosítását. Ennek értelmében július elsejétől a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza a Szegedi Tudományegyetemhez került.


Deszk, integráció

 Az inegrációról sajtónyilvános eseményen meséltek a vezetők.


A kórház költségvetési szervi jogállása július elsejétől megszűnt, és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ részeként működik tovább, SZTE SZAKK Deszki Multidiszciplináris Centrum néven. Az egészségügyi intézmény működtetése az integrációval a lehető legoptimálisabbá válik, az adminisztrációs terhek csökkennek, a beszerzések kedvezőbb feltételekkel zajlanak majd. A településen a zavartalan betegellátást a két intézmény szakemberei közösen biztosítják. Az integrációnak köszönhetően lehetőség nyílik az egynapos beavatkozások arányának növelésére, valamint az ellátásszervezés, bizonyos műtéti tevékenységek és a szakemberhiánnyal küzdő szakmai tevékenységek racionalizálására. Mindez jelentős HR optimalizációt eredményezhet az intézményben.


Deszk, integráció

 Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Deszki Multidiszciplináris Centrum


Az integráció részleteiről bővebben IDE kattintva olvashatnak.


Pósa Tamara

Borítókép: Az SZTE SZAKK részeként működik tovább a deszki kórház.

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek