Bezár

Hírarchívum

prof_varga_endre

„Itt akarok tenni” – Prof. Dr. Varga Endre a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa

„Itt akarok tenni” – Prof. Dr. Varga Endre a Szegedért Alapítvány idei fődíjasa

2024. március 05.
5 perc

Dr. Varga Endre traumatológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora veheti át március 9-én a Szegedért Alapítvány fődíját. A tudományos kuratórium díját Prof. Dr. Tamás Gábor biológus, a művészeti kuratórium díját Németh György fotográfus, a társadalmi-állampolgári kuratórium díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakember nyerte el idén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Harmincötödik alkalommal döntöttek a Szegedért Alapítvány kuratóriumai és a civil ajánlásokból kiválasztották a 2024-es év fődíjasát, valamint a tudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottját. Valamennyi idei díjazott kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

A fődíjas: prof. dr. Varga Endre traumatológus

Prof. Dr. Varga Endre Szegeden született. Orvosi diplomáját summa cum laude minősítéssel itt szerezte meg 1981-ben. Már egyetemistaként eldöntötte, hogy műtéti szakmát választ, mert a sebészethez képzelőerő, kreativitás és kézügyesség kell. Majd tíz évig volt a Traumatológiai Klinika vezetője.

Varga professzor szakmai elkötelezettségének köszönhetően vált a Szegedi Traumatológiai Klinika a csontegyesítő műtéti technikákat tanító, nemzetközileg elismert AO oktatóközpontja. Az ő kezdeményezésének köszönhető, hogy ma már az életveszélyes állapotban lévő sérültek ellátási prioritását leíró ATLS-kurzus Magyarországon is elvégezhető. Kiemelkedő szakmai tudását bizonyítja, hogy a Magyar Traumatológus Társaság elnökének választotta, az Európai Baleseti és Sürgősségi Társaságban Magyarország delegáltja, az ATLS magyar és európai szervezetének alapítója. Nevéhez kötődik a medencesebészet megújítása, új implantátum kifejlesztése. Intézetvezetőként élen járt a modern műtői feltételek kialakításában. Figyelmét és energiáját mindig szívesen fordítja fiatal kollégái képzésére, traumatológus nemzedékek tekintik példaképnek.

Igazi terepe a műtő, ahol folyamatosan fejlesztett tudásának köszönhetően az elmúlt évtizedekben megszámlálhatatlan beteg kapott reményt és esélyt a teljes gyógyulásra, emberséges stílusa pedig akár gyógyszerrel is felér a páciensei körében. Magas színvonalú gyógyító munkájának köszönheti a Szegedi Kortárs Balett több táncosa és sportolók, köztük a Pick-Szeged kézilabdásai, hogy súlyos sérülésük után is visszatérhettek a színpadra, illetve a pályára.

Varga Endrét nem egyszer hívták, hogy tudását külföldi klinikákon kamatoztassa, de ő mindig Szegedet választotta. Erről így nyilatkozott: „Szeretem Magyarországot és Szegedet. A városból sem mentem el, nemhogy az országból. Nem azért, mert röghöz kötöttnek érzem magam, hanem mert itt akarok tenni.”

A Tudományos Kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Prof. Dr. Tamás Gábor biológus kapja

Prof. Dr. Tamás Gábor a József Attila Tudományegyetemen szerzett biológus diplomát 1993-ban „Summa cum Laude” minősítéssel. 1994-ben csatlakozott Somogyi Péter professzor oxfordi kutatócsoportjához. Itt végzett kutatásai számos olyan felismeréshez vezetettek, amelynek eredményeit az idegtudományokkal foglalkozó legrangosabb tudományos folyóiratok közölték. PhD-fokozatot a Szegedi Tudományegyetemen szerzett 1997-ben.

A 2000-es évek elejét Tamás Gábor pályafutásában az önállósodás, saját kutatólaboratórium kialakítása és az idegtudományok élvonalába tartozó kutatási területek kijelölése fémjelezte. A nemzetközi együttműködésekben született felismerések során azonosították az idegsejtek közötti kommunikáció mechanizmusát, a szegedi labor immár önálló eredményei pedig a sejttesteken lezajló folyamatokat írták le. Ezen tapasztalatok felhasználásával Dr.Tamás Gábor önálló kutatási programot alakított ki. Létrehozott egy világszerte egyedülálló sejtkönyvtárat, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy igen ritkán előforduló, vagy nehezen észlelhető kapcsolatokat vizsgáljanak az agykéregben.

Tamás Gábor olyan világszínvonalú laboratóriumot teremtett meg, ahol a legtehetségesebb fiatal magyar hallgatókat és kutatókat sikerült itthon tartania. Az egyik legnagyobb jelentőségű felismerésük szerint az inzulin nemcsak a hasnyálmirigyben szintetizálódik, hanem az agykéreg bizonyos gátló idegsejtjeiben is termelődik és felszabadul. Világszenzáció volt 2018-ban, hogy Tamás Gábor és kutatócsoportja azonosította és írta le elsőként a csipkebogyó idegsejteknek elnevezett új idegsejttípust.

Munkatársaival tagjai annak az amerikai konzorciumnak, amely nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy sejtről-sejtre feltérképezze az emberi agy működését, valamint hogy arra kapjanak választ, hogy az emberi agy működése milyen mechanizmusokban különbözik a modellállatokétól és a főemlősökétől. A konzorcium 2023 őszén a Science-lapokban publikált 24 cikke közül háromnak Tamás Gábor és kutatócsoportjának tagjai a vezető szerzői. Kutatásai versenyképességét jelzi, hogy pályázatai révén több milliárd forintnyi külföldi támogatás érkezett Szegedre. Tamás Gábor eddig megjelent 68 közleményére 8357 idézést kapott, Hirsch-indexe 39.

A Művészeti Kuratórium Gregor József díját Németh György fotográfus kapja

Németh Györgynek 1989-től vált a fényképezőgép munkaeszközévé, amikor a Magyar Távirati Iroda Dél-Alföldi régiójának újságíró-fotóriportere lett. Hírügynökségi munkája során a sajtófotó pályázatok rendszeres szereplője volt.

Németh György képeivel több évtizeden át dokumentálta a homokhátsági emberek életét. Grafikusként, karikaturistaként, illusztrátorként több mint 100 könyvben és egyéb kiadványban szerepelnek munkái. Sajtófotózást és alkalmazott fotográfiát tanít a Szegedi Tudományegyetemen. Fotográfus nemzedékek tanítója és példaképe.

A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakember kapja

Szűcsné Kolonics Erika, akit Szegeden mindenki „Koló”-ként ismer, a főiskola elvégzése után az Algyői Faluházban kezdett dolgozni. Utána a Bartók Béla Művelődési Központ következett, ahol már egyre több önálló feladatot kapott. Az intézmény megszűnése után került a Szegedi Ifjúsági Házba, ahol évekig rendezvényszervezőként, intézményvezetőként dolgozott, ma pedig már a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont igazgatója. Koló néptáncos múltjának köszönhetően frissült a Szegedi Ifjúsági Napok repertoárja, a népzene, a világzene, a néptánc ma már elmaradhatatlan része az ország legnagyobb fesztiváljának.

A Szegedért Alapítvány a 35. Díjátadó Gálát a hagyományt és az alapítók szándékát követve, most is az 1879-es Szegedi Nagyárvíz napjához kötődően 2024. március 9-én, szombaton este 19.00 órától tartja a Szegedi Nemzeti Színházban.

SZTEinfo

Borítókép: Prof. Dr. Varga Endre traumatológus a Szegedért Alapítvány fődíjasa 2024-ben. Archív fotó: Molnár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek