SZTE magazin

2016. I. negyedév

2016. március 29.

Iván Sára második darabjának ősbemutatóját tartották 2016. március 20-án. A tavalyi Ez történt Bécsben című operettje után idén egy merőben eltérő témájú művel rukkolt elő az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója. A szegedi Dóm falai között csendülhettek fel a Temetés című zenekari fantázia dallamai, a virágvasárnapi szentmise keretein belül.

2016. március 23.

Kilenc éve gitározik, három évig tanult dobolni, egy évig zongorázni, furulyázni és az egyéb pengetős hangszerek logikáján is eligazodik. Az SZTE Egyetemi Zenei Verseny többszörös díjazottja mégis azt vallja, játszani igazából egy hangszeren sem tud. Az SZTE-hez több szálon kötődő Kelda zenekar gitáros énekesével Kelcz Dáviddal beszélgettünk.

2016. március 23.

Három szegedi egyetemista szervezésében járja az országot az a mobil szabaduló szoba, amely hátrányos helyzetű fiataloknak nyújt sikerélményt. A Magyarországon egyedülálló Fortély-sátor, nemcsak innovatív, de társadalmi célt is szolgál.

2016. március 04.

Folyamatosan készülnek a Szegedi Tudományegyetem mérnök hallgatói a 2016. májusi 6-7. közötti, IX. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyre. Az egri megmérettetésen három léghajtánnyal állnak rajthoz az SZTE egykori és jelenlegi hallgatói.

2016. február 29.

A kínai nyelvoktatás mellett számos ösztöndíj lehetőséget és kulturális programot kínál a szegedi egyetem hallgatóinak az SZTE Konfuciusz Intézet, amely második otthonul is szolgál a Szegeden tanuló kínai diákoknak.

2016. február 24.

Fekvenyomásban és erőemelésben is világbajnok Köteles Mária, aki a szegedi egyetem egészségtudományi karán készül az ápolói hivatásra. A saját sportágadat megtalálva fejlesztheted önmagadat testileg és szellemileg, növelheted a lelkierődet. Ez Köteles Máriának, az ápolónak készülő szegedi egyetemistának, a jó tanuló ösztöndíjasnak, a kitüntetett véradónak, az erőemelő és fekvenyomó junior világbajnoknak a receptje a sikerre.

2016. február 19.

Pelle Anita, az SZTE egyetlen Jean Monnet címmel kitüntetett egyetemi docense az EU-tagállamok versenyképességével foglalkozik, kutatócsoportot vezet, konferenciát szervez, oktatási segédanyagot ír. Tudományos munkája mellett a magánéletben is helyt áll: férjével három gyermeket nevelnek. A fiatal docensnő azt is elárulta, hogy imád főzni, szereti a gasztroirodalmat és fűszernövényeket gondoz a teraszán.

2016. február 18.

Mario, Prince of Persia, Earthworm Jim - a kétdimenziós játékok legnagyobb klasszikusaihoz hasonló számítógépes játékokat fejlesztenek az SZTE hallgatói. Az SZTE TTIK Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék által meghirdetett kurzuson bárkinek lehetősége van olyan számítógépes játékot alkotni, amellyel gyerekkorában ütötte el az időt. A kurzus felvételéhez nincs szükség játékfejlesztői előismeretekre, az objektum orientált szemléletmód viszont elvárás.

2016. február 17.

Négy év kitartó munka után először áll rajthoz a Szegedi Tudományegyetem csapata a Formula Student Hungary (FSH) nemzetközi autóversenyen. A 2016. augusztus 18. és 21. közötti győri megmérettetésen saját építésű, szabadalommal védett motorral indulnak.

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01