IMG_20220308_103754

Osztálykirándulások a Mérnöki Karon

Nézz be hozzánk a Mérnöki Karra! Ha középiskolás diák vagy, akkor várunk az osztályoddal egy informatív, élményekkel teli osztálykirándulásra!

Választható foglalkozásaink:


  • Az érzékszervi vizsgálatok színes, szagos világa: Az érdeklődő hallgatók betekintést nyerhetnek az érzékszervi vizsgálatok színes-szagos világába. Tesztelhetik a színfelismerő képességüket, szag- valamint ízmegállapító képességüket, és kipróbálhatják magukat termék bírálatban is.
  • Hogyan ismerhetjük meg az élelmiszereket színükről? Hogyan tudjuk a látható színeket mérni? A program keretein belül a diákok megismerhetik az élelmiszerek színmérési lehetőségeit.
  • Mit eszünk ma? – az élelmiszerek kémiai szemmel: Az Élelmiszermérnöki Intézetben megtanulhatod, hogy milyen alapanyagokból és milyen technológiával állíthatjuk elő az élelmiszereket, amelyek a különleges igényeknek (vegán táplálkozás, laktóz-, illetve glutén érzékenység, stb.) is megfelelnek.
  • Kik laknak az élelmiszereinkben? Az élelmiszerekben előforduló hasznos és káros mikroorganizmusok bemutatása során a résztvevők megismerhetik az egyes mikrobákat, amelyeket mind mikroszkóp alatt tanulmányozni tudnak, mind Petri-csészében képzett telepeiket morfológiailag vizsgálni tudják.
  • Süsd meg! – avagy betekintés a sütőipar rejtelmeibe: Szeretnéd megtanulni, hogyan kell sütőipari termékeket előállítani? Érdekel, hogy készül a fonott kalács? A programon kipróbálhatod magad a sütőipar folyamataiban, betekintést nyerhetsz az ipar rejtelmeibe, emellett a termékek organoleptikus bírálatával is megismerkedhetsz.
  • A csokoládé világa: Szereted a csokit? Tudtad, hogy a csoki nem csak finom, hanem egészséges is? Mindezeket megtanulhatod, sőt a csokigyártás folyamatába bepillantást is nyerhetsz a csokoládé világa előadásunkon.
  • Laborlátogatások az SZTE MK Biológiai Rendszerek Műszaki Intézetében: Izgalmas betekintési lehetőség az Intézet oktató- és kutatólaboratóriumaiba. Klasszikus és élelmiszeripari műveletekkel, technológiákat felépítő elemi lépésekkel, valamint a víz- és szennyvíztisztítással kapcsolatos laboratóriumi berendezések műszaki szemléletű bemutatása.
  • Alacsony teljesítményű motorfékpadi vizsgálatok: Az SZTE Mérnöki Kar Gépészeti Intézetében rendelkezésre álló mikro-motorfékpad bemutatása, mérések végzése.
  • Műszaki anyagvizsgálatok a gyakorlatban: Megismerjük az anyagvizsgálati módszereket: statikus (szakítóvizsgálatok, keménységmérések) és dinamikus vizsgálatokat (charpy féle ütve- hajlító), illetve ezek elméleti és gyakorlati hátterét.
  • Mechatronikai rendszerek és a robotika világa: Olyan eszközöket és berendezéseket kívánunk bemutatni, melyekkel egy mechatronikával foglalkozó mérnök dolgozik. Az érdeklődők megismerkedhetnek a mechatronika színes világával, így különböző ipari érzékelőkkel, oszcilloszkóp segítségével történő jelalak vizsgálatokkal, elektro-pneumatikus vezérlésekkel, valamint 3D nyomtatási lehetőséggel.
  • Varázslatos fizika (elsősorban 7-8. osztályos korcsoport számára javasolt): A program során érdekes fizikai kísérleteket mutatunk be élelmiszerekkel, valamint a mechanika és hőtan területéről, melyek segítségével szeretnénk felkelteni a látogatók érdeklődését a fizika iránt.
  • Survivor kisokos, avagy ivóvíz a túléléshez: A program során a Mérnöki Kar biomérnök laborjában a foglalkozás keretében megmutatjuk, milyen mindennapi anyagokat használhatunk fel egy vízszűrő elkészítéséhez, ami az első lépés az iható víz felé.


Jelentkezés, időpont-egyeztetés: korponai@mk.u-szeged.hu